Nederlands Franšais English

L-4J Grasshopper Piper Cub

Het begon eigenlijk met de ontwikkeling van de L4 als militaire versie van de door William T. Piper ontworpen J-3 Cub. Deze L4 bleek uitermate geschikt voor militaire doeleinden en bewees meermaals zijn kwaliteiten als AOP tijdens WOII wat van hen een opmerkelijke "warbird" maakte.

The L-4 was een licht observatietoestel dat werd aangepast van de Piper J-3 "Cub," een populair privaat toestel uit de jaren 30. Het voornaamste verschil bestond uit een vergroot raamoppervlak om betere observatie toe te laten. De L4 werd in verschillende modellen geproduceerd voor zowel het Amerikaanse leger als voor de Navy die het de NE-1 noemde.

Gedurende de tweede wereldoorlog werd de Grasshopper succesvol ingezet als artillerie obervatietoestel. De piloot gaf belangrijke informatie door aangaande troepenbewegingen, posities van de vijand, aan de artilleriestellingen. De L-4s waren dermate efficient dat ze een absolute favoriet werden bij de geallieerden. De Grasshopper diende op alle fronten van WW2 maar ook in Korea en Vietnam.

Na de oorlog werd het model verder ontwikkeld via de PA 11 tot de PA 18 met een nieuwe motor en volledig bedekt met een motorkap.

Heel wat Cubs vonden hun weg naar civiele aeroclubs over heel Europa.

Deze L-4J bij 369 Sqn dateert uit 1944.Bronnen:
Vieilles Tiges van de Belgische Luchtvaart
Belgian Military Aircraft Database

Specifications


Power Plant 65 HP Continental
Width 35 ft 3 "
Length 22 ft 3 "
Wing Surface 178.5 sq ft
Gross Weight 1220 lbs
Empty Weight 680 lbs
Seats 2
Maximum Speed 100 kts
Cruising Speed 65 kts
Service Ceiling 11.500 ft
Range 220 NM